Kerem Ciga
Yoga Eğitmeni, Anlatıcı, Kentli Gurular Kurucu Ortağı
Instagram:
Hepimiz tek bir amaç için bedenlendik bu dünyada: Kendimizdeki hakikati ortaya çıkarmak...
İnsanın bu dünyadaki amacı, Maslow’un dediği gibi kendini gerçekleştirmek değildi. Ve dünya, Frankl’ın dediği gibi kendini aşmak gibi ulvi bir görev yalnızlığı içinse çok gerçekti. Bizi hakikate ulaştırmak isteyen bütün öğretiler gibi denge üzere var olmaktı marifet. Bu marifete ulaşıldığında ise görünür olacak tek şey hakikattir. Ve hepimiz tek bir amaç için bedenlendik bu dünyada: Kendimizdeki hakikati ortaya çıkarmak... Bu hakikate ulaşmak içinse insanın ustalaşması gereken bir konu vardı: Bırakmak.
İnsanlık, kendi tarihi boyunca kendini anlamlandırmak için uğraştı. Bu uğraşta marifet sahibi olanlar, evreni anlama çabasının kendini anlama çabasına paralel olduğunu fark etti. Tam da bu farkındalıkla—hangi coğrafyaya, hangi zaman dilimine gidersek gidelim—kadim kaynaklardan bu yana, binlerce yıl öncesine ait medeniyetleri ortaya çıkaran kazı çalışmalarında sürekli olarak insanın evreni anlama çabasıyla karşılaşıyoruz.
Big Bang’den bu yana, sürekli artarak, çoğalarak ve hızla genişlemeye devam eden bir evrende yer alıyoruz. Tekillik dediğimiz o saf, yoğun hali bozarak hiçlikten varlığa açılan evren, 13.82 milyar yıldır kendisini anlamaya çalışıyor. Cosmos belgeselinde Carl Sagan’ın da dediği gibi “İnsan, evrenin kendini anlama biçimlerinden birisidir. Ve insan derinlerde bir yerlerde nereden geldiğini biliyor ve oraya geri dönmek istiyor. Nihayet dönecek de.”
Kendini anlamlandırmak için kendi suretinde yarattığı insan da tam olarak kendisi gibi hareket ederek artarak ve çoğalarak varlıkta bulmaya çalıştı varoluş amacını. Ama biraz daha dikkatli baktığımızda, giderek genişleyen evren kendi içinde, yarattıklarıyla bırakmayı ve sadeleşmeyi de deneyimliyordu.
Sadeleşmek dediğimiz şey, kendimizi gerçekleştirmek üzere dünyaya ait çabamızdan ya da kazanımlarımızdan vazgeçmek demek değildir. Bu çaba ve kazanımlarımızla aramızda duran engelleri kaldırmak için bırakmayı seçtiğimiz şeylerdir. Bu bazen kişi, olay ya da eşyalardır; bazense düşünce, duygu ya da davranışlardır. Bırakmamız gereken her ne ise, bizim için hizmetini tamamlamıştır. Ve tekâmül etmek için sana hizmet edecek şeylere alan açmak gerekir ki tam da bu noktada sadeleşmek anlam kazanır.
Peki bırakmaya nereden başlamak gerekir?
Her şeyden önce dilde sadeleşmek gerekir. Kalabalık cümlelerden, fayda sağlamayan (ruhu beslemeyen) sohbetlerden, enerjiyi düşürecek konuşmalardan arınmak gerekir. Ez cümle, her şeyden önce üç şeyi bırakmalı: şikâyet etmek, yalan söylemek, dedikodu yapmak.
Şikâyet, yalan ve dedikodu, dili ve dolayısıyla zihni çokça meşgul eder. Tekâmüle hizmet etmeyenlerle dili ve zihni meşgul etmek ruhu zehirler. Kişinin kendi içindeki bütünlük dağılır ki bu da hayatın her alanına etki eder. Bunları bıraktığında hareket enerjisi ortaya çıkar. Çünkü dağılan enerji merkezlenir ve seni hareket etmeye iter. Hareketi, tekâmüle uygun olarak gerçekleştirmek içinse ruhu beslemek gerekir. Ayrılmaz bir denklemdir ki; günlük bedensel hareket rutini dışında pilates, fitness, yoga gibi alanlarda bedenin sınırlarını zorlayarak beden ve zihni esnetip kontrolünü güçlendirirsin. Kendini yakın hissettiğin bilgi kaynağı öğretileri ya da semavi dinleri hayatında pratik ederek ruhu beslersin. Fakat denklemin çalışması için en önemli nokta şudur: Beslendiğin bilgi kaynağının tavsiyelerini pratik etmezsen, tek doğrunun senin inandığın şey olduğunu zannedersin. Ve bu da seni en başa götürür: Şikâyet etmeye...
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî der ki sufiler için: “Onlar ki kalp aynasını parlatan kişilerdir. Dünyadan her ne çarparsa o aynaya, dünyaya geri yansır.”
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî der ki sufiler için: “Onlar ki kalp aynasını parlatan kişilerdir. Dünyadan her ne çarparsa o aynaya, dünyaya geri yansır.” Kalp aynasını parlatmak için evvela o aynanın üstündeki tozu almak gerekir ki sonrasında sürülen cila işe yarasın. Bedensel aktiviteler, ruhu beslemek için okunan kitaplar, alınan eğitimler, yapılan sohbetler ciladır. Tozlu bir zeminde işe yaramayacaktır. Hadi o zaman önce o tozu temizleme zamanı olsun bugün.
Şikâyet etmeyi, yalan söylemeyi ve dedikoduyu bırak.
Kentli Gurular Youtube Kanalı'nın son videosuna göz atın.
Kentli Gurular Spotify Hesabına göz at:
Comments